Judar
Judar finns i många länder och har en lång kulturell tradition som innefattar språken hebreiska och jiddisch, vissa matvanor, musik och litteratur samt judendomen som religion.
Precis som många går i kyrkan vid större helger kan judar besöka synagogan eller följa vissa mattraditioner utan att vara speciellt religiösa. Samma sak gäller minoritetsspråket jiddisch – vissa vill bevara och tala det, medan andra avstår.
Judarnas historia är kantad av förföljelse och folkmord, inte bara under Förintelsen. Det är ett skäl till att tusentals judar sökt sig till Sverige genom århundradena, även så sent som under 1900-talets sista decennier. Men även här var det länge förbjudet för judar att utöva sin religion, dessutom saknade de andra medborgerliga rättigheter långt in på 1800-talet.
Idag finns judiska församlingar, föreningar, skolor och ålderdomshem på flera håll i landet. I Stockholm finns också Judiska teatern, Judiska museet och Judiska biblioteket. I Nordiska museets samlingar ingår ett antal äldre judiska religiösa föremål. I arkivet finns även ett stort antal berättelser av människor som överlevde Förintelsen.