Urfolk
Av jordens befolkning utgörs minst 370 miljoner av olika urfolk, eller ursprungsfolk (tidigare urbefolkning). Benämningen urfolk handlar inte om ”vem som var först” utan är en juridisk definition. Dagens urfolk härstammar från folkgrupper som levde i vissa områden då de koloniserades eller innan de nutida statsgränserna drogs upp. De ska också ha behållit egna sociala, ekonomiska, kulturella och politiska institutioner.
I de nordiska länderna är samerna erkända som urfolk. Folkrättsligt har urfolken ett mer långtgående skydd än de nationella minoriteterna.
Idag arbetar urfolken genom FN och andra internationella organ för sina rättigheter. Mycket handlar om makten över markområden och naturtillgångar, om att värna traditionell kunskap och traditionella livsformer. Men det handlar också om rätten att få förändras och många urfolk verkar för att behålla sin identitet även i andra miljöer än de ursprungliga.
2007 antog FN:s generalförsamling en urfolksdeklaration som fastslår rätten till självbestämmande och att urfolkens marker ska skyddas mot exploatering.
Läs mer:
Regeringens webbsida om mänskliga rättigheter
FN:s urfolksdeklaration
FN:s forum för urfolksfrågor
Sametinget (Sverige)
Samiskt informationscentrum