Vinterskor

Föremål:
Vinterskor
Nordiska museet inventarienummer 223 979 a och b
Mansskor för vinterbruk
Beskrivning
Skorna är tillverkade av renhud med hårsidan utåt för att vara varma men också för att ge ett stadigt grepp mot ett halt underlag. De färggranna skobanden är lagda, det vill säga tillverkade i en flätningsteknik. Dessa skor kommer från Sirkas sameby i Jokkmokk, Lappland och är tillverkade för ca 80 år sedan.
Den del av den samiska, traditionella klädseln som kanske är mest känd i hela landet är skorna. Den samiska kulturen har alltid stått i kontakt med det övriga samhället, bland annat genom handel. Fram till 1900-talets början tillverkade många samer skorna själva både för eget bruk, men också för att sälja på marknader. På så sätt fick skorna stor spridning. De var mycket omtyckta också i södra Sverige. Idag har de samiska skorna återigen blivit populära och framställs i nya färger och med nya detaljer.
Till de traditionella skorna hör skoband som viras runt skon för att hålla skon på plats. Banden kan antingen vara vävda eller lagda. Mönstren och färgerna skiljde sig och skiljer sig fortfarande åt mellan olika samiska områden. De olika mönstren fungerar som ett slags kod och signalerar till exempel varifrån man kommer. Likaså skiljer sig utformningen av männens skoband från kvinnornas.
Den traditionella samiska dräkten ser olika ut i olika samiska områden. En sydsamisk dräkt ser inte likadan ut som en nordsamisk. Dräkten har också förändrats genom åren och ibland påverkats av rådande mode.
De flesta samer bär idag hela dräkten enbart vid högtidliga tillfällen men för många unga samer kan det kännas viktigt att visa sin samiska identitet och tillhörighet genom att bära samiska skor till vardags, många gånger med moderna inslag i design och utförande.